header image
Domov arrow Gonilniki in inštalacija arrow Nastavitve gonilnikov arrow Capture printer port
Capture printer port Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Drivers - Nastavitve gonilnikov
Written by Marko Lipovec   
31 Maj 2006 ob 12:53 PM

"Capture printer port" funkcija v Windows 2K & XP (NET USE)

Verjetno se še marsikdo srečuje z Dosovskimi programi, ki ne znajo tiskati drugam kot na lokalna vrata (Paralelna LPT ali serijska COM)?

Kaj pa, če je bil tiskalnik inštaliran nekje na Print serverju in nato deljen na omrežju?

V Windows 95 in 98 ste preprosto pritisnili na gumb "Capture printer port", pa je bil problem rešen. Od uvedbe operacijskih sistemov Windows 2000 in XP pa te možnosti ni več. Kako naprej?

V zadnji verziji Micorosft Windows XP SP2 se privzeto v sistem NE namestijo vse datoteke, potrebne za delovanje NetBeui protokola, saj tudi Micorosft uporablja NetBeui over TCP/IP, ki pa za staro uporabo ukaza "NET USE" ni dovolj.
Potrebne datoteke se nahajajo na instalacijskem CD-ju Windows XP, v podmapi "Valueadd\MSFT\Net\NetBEUI". Lahko pa si jih tudi presnamete z našega FTP strežnika

Navodilo za namestitev NetBeui prokola v Windows XP in 2K:

http://experts.about.com/q/General-Networking-Lan-1049/xp-pro-network-printer.htm

Prvi pogoj je, da imate na računalniku in tudi na tiskalniku (print serverju) vključen NETBEUI protokol. Če ga še niste, v vaš Web vmesnik (Internet explorer) vpišite IP številko tiskalnika in v meniju "Protocol setup" vključite NETBEUI protokol (Prva slika IB-21, druga IB-30 tiskalniški strežnik:

Image
Image

Postopajte po spodnjih postopkih (vedeti morate  ime računalnika, kjer je tiskalnik lokalno deljen ali ime (Netbeui) tiskalnika. Tega lahko spremenite preko Web browserja (naprimer Internet explorer)

Na print serverju ima tiskalnik že privzeto ime z do osem alfanumeričnimi znaki in ga po možnosti ne spreminjamo, sicer v MSDosu ne bo vidno celotno ime tiskalnika!
Image
Image

V spodnjem oknu vidimo ukaz "NET USE" in nato tudi vidne instalirane tiskalnike (Windows XPSP2) s karticami IB-21E in novejšim tiskalnikom FS-5030C:

 Image

V omrežni soseščini (My Network Places) ob vključenem protokolu NetBeui vidimo tiskalnike in računalnike v isti mapi:

Image 

Namestitev NetBeui protokala v Windows XP SP2: 

1.)Presnamemo datoteko  Nbf.sys iz Windows XP instalacijskega CD-ja ali iz našega FTP strežnika v podmapo /Windows/System32/drivers/
Image

2.)Presnamemo datoteko  Netnbf.inf  iz Windows XP instalacijskega CD-ja ali iz naÅ¡ega FTP strežnika v podmapo /Windows/inf/
Image

Če v Windows mapi ne najdemo mape Inf, je verjetno skrita. Iz menija Tools (Orodja) izberemo ukaz Folder Options (Možnosti mape) in zbrišemo kljukice pred možnostmi:

  • Hide Extensions for known file types (Skrij pripone znanih datotek)
  • Hide Protected Operation system Files (Skrij sistemske datoteke sistema)
  • Odkljukamo pa: Show hidden files and folders (Pokaži skrite datoteke)

Glej sliko:
Image 

3.)Na namizju izberemo gumb "Start -> Settings -> Control panel -> Network"  ( Start ->Nastavitve ->Nadzorna plošča ->Omrežje ):
 Image
4.)Izberemo omrežno povezavo, preko katere dostopamo do tiskalnika ( Local area connection), z desno miškino tipko kliknemo ikono in iz menuja izberemo Properties (Možnosti). Odpre se okno z omrežnimi protokoli, pod njim kliknemo na gumb "Install" (glej sliko zgoraj!):

5.)Iz seznama izberemo "Protocol" in nato "NetBeui":
Image

6.)Sedaj lahko zapremo vsa okna (v Oknu z omrežnimi protokoli se nam pokaže NetBeui protokol:
Image 
7.)Restartamo Operacijski sistem!

 

 
Last Updated ( 09 Jul 2008 ob 02:21 PM )
<Previous   Next>
Novosti

Web FTP vmesnik